Zeker het Wad op
Begeleid door Marianne van der Linden, auteur van het 'Handboek Varen op de Waddenzee'
Je bent net door de sluis, klaar om de zoute zeelucht op te stuiven, en dan zit alles tegen. De stroming staat net verkeerdom. De wind is veel harder hier dan op het IJsselmeer, je weet niet aan welke kant je langs die rooie boei moet en een hele vloot charterschepen komt precies jouw kant op. Waar moet je heen?
Je had het zo goed gepland, de hele avond met de kaart op tafel, maar dit kon je natuurlijk niet weten. Hoe kan het zo anders zijn dan je had bedacht? Hoe kom je ooit op Terschelling?
Je wilt het liefst rechtsomkeert maken, terug naar de sluis, voordat je ruzie krijgt met je vrouw. Je zegt het bijna hardop 'Zullen we terug?' maar wat zal ze dan van je denken? Of ziet ze het al aan je neus dat je het overzicht even kwijt bent? Oh Oh.
En eerlijk is eerlijk, zelf wil je ook niet terug, dan ga je waarschijnlijk nooit meer het Wad op. Terwijl je weet dat je het Wad heus wel aan kan!
Je wilt de dynamiek van het Wad begrijpen en de avonturen herkennen die mogelijk zijn met jouw schip. Met een glimlach de haven van Ameland in. En morgen over het wantij onder Terschelling. Of met laagwater een middagdutje doen in het Fransche Gaatje onder de Richel.
Ook op een mooie zonnige dag kan er ineens een beroep op je 'wadwaardigheid' gedaan worden. Wat nu? Op het Wad spelen veel elementen een rol: diepten, stroming en het weer: ze beïnvloeden elkaar. Voor je het weet, duizelt het in je hoofd en durf je geen keuzes meer te maken.
'Wadwaardigheid' betekent:
Dat je een veilige Waddenroute kunt kiezen zonder uren op de kaart te studeren.
En je bemanning direct weet: 'dit komt goed!'.
Droogvallen volgens mijn eigen planning"Ik zal ophouden jullie te spammen maar wat is dit fantastisch mooi! Voor het eerst droogvallen. Precies volgens mijn eigen planning! Wat is het wad prachtig. Geweldig vaargebied met mooie uitdagingen." |
Wat een topdag!"Echt wel! Het navigeren was soms best ingewikkeld. Flink weggezet door de stroming. Twee wantijen gepasseerd, zwemmen, zeilen en maar 15 minuten de motor gebruikt!" |
We geven je onze verzamelde inzichten die beproefd zijn in de beroepsvaart én makkelijk te onthouden zijn. Technieken die je een sterke basis geven om in één of twee seizoenen heel 'wadwaardig' te zijn.
Door de Training Waddenschipper hoef je niet eerst vier jaar naar de Zeevaartschool om getijden, stromingen te leren begrijpen en veilig te navigeren. Je leert precies wat je nodig hebt in de praktijk.
Ben jij ook zo'n waddenschipper?
Wat ga je leren?
Je leert je route plannen op de Nederlandse, Duitse en Deense Waddenzee waarbij je je rekening houdt met het weer, de stroming en het getij en de waterstanden.
Belangrijke thema's:
Als je je op tijd aanmeldt, kun je ook meedoen aan deze extra modules:
"Vakantie geslaagd...""Droogvallen bij Paesensrede - Wierumerwad. Vakantie geslaagd! |
Voor je deelname aan de Training Waddenschipper is het belangrijk dat je je schip goed kan varen en vertrouwd bent met de basisbeginselen van de navigatie. Denk aan:
Heb je hier nog veel vragen over?
Dan kun je beter eerst de ScheepsWijs Jaartraining volgen.
Deelname aan de Training Waddenschipper kost € 2495,- euro. De prijs is inclusief 21% btw.
Extra deelnemers op hetzelfde schip kunnen meedoen voor de speciale prijs van € 975,-.
Er is plek voor een beperkt aantal deelnemers. Vol is vol.
Geef je aanmelding door met de knop hieronder. We bespreken dan eerst wat voor jou een slimme aanpak is en hoe je je beste Waddenjaar ooit kunt realiseren.
Ervaringen van deelnemers:
Weer mazzel"We lopen we vast op het Vaarwater van de Zwarte Haan voor de Abt. En heel zachtjes zetten wind en stroom ons steeds verder de plaat op terwijl wij wachten op meer water. Twee zeehonden houden ons zorgvuldig in de gaten. Na het Vingegat krijgen we het spannende Kimstergat. We peilen geregeld en als we het ondiepste deel tussen de tonnen 38-36-34 hebben gehad, kan het grootzeil er weer bij en met wind en stroom mee naar Harlingen. Zaaalig... Anneke (Cornish Crabber 8,9 meter) |
"Nu op tijd gepeild...""Van Engelsmanplaat naar Ameland. Een heerlijke vaardag. Volgens planning verlopen en nu op tijd gepeild bij het wantij :-) . " |
"Van Spiekeroog naar Neuharlingersiel""Vandaag zijn we van Spiekeroog naar Neuharlingersiel gevaren en daar liggen we aan een vaste kade. Nu zijn we ervaren :-) Wadvaarders, dus hop mooie lange lijnen en met de lus om de bolders. Yes!!" |
In het voorjaar heb je enkele uren per week nodig om je Waddentocht goed voor te bereiden. Met de waddenkaart op de keukentafel ga je aan de slag. Stap voor stap leer je elke waddenroute plannen. En hoe je deze communiceert met je bemanning.
Ja dat kan. Want de lessen zijn online, maar jij vaart in de praktijk. Je gaat met je eigen schip het Wad op. Eerst leer je herkennen wat een goeie route is om mee te beginnen. In de loop van het seizoen ga je steeds verder. Wij zijn er om je te inspireren met routes waar je zelf niet aan gedacht had of te waarschuwen als je plannen niet veilig zijn.
Om een complex vaargebied als de Waddenzee te leren kennen, is alleen een theorieles of een dagje les op je eigen schip niet genoeg. We willen een jaar lang onze kennis en ervaring met je delen zodat je helemaal thuis raakt op het Wad. Je kunt al je vragen stellen in de (bijna) wekelijkse vragenuren.
De inhoud én de didaktische methode zijn beiden beproefd en betrouwbaar. Alle ScheepsWijs-Waddentrainers varen ook beroepsmatig op de Waddenzee. Het zijn dus geen ‘ervaren watersporters’ zoals bij andere zeilscholen.
Ja, alle lessen zijn online en kun je thuis volgen op het moment dat het jou uitkomt. Je kunt ze thuis op de bank, in de auto of op de fiets luisteren.
Dat is geen probleem. Ook alle live lessen worden opgenomen en kun je later terugkijken, op elk moment van de dag en zo vaak je wilt.
We zijn met een zeer gevarieerde groep deelnemers met uiteenlopende schepen van kleine zeiljachten tot platbodems, zeegaande jachten en motorschepen. Variërend van 7 tot 38 meter. Ongeveer 1/3 van de deelnemers vaart met een platbodem, 1/3 met een kieljacht en 1/3 met een motorschip.
De training is extra leerzaam als je samen meedoet. Dat is de wet van 'als iedereen leert, leert iedereen heel veel'. Het maakt niet uit als je partner al meer ervaring heeft dan jij. Je kiest je eigen doelen (die mogen heel anders zijn dan van je partner) en je bouwt verder waar jij gebleven bent. Je ziet ook elkaar handiger worden en je raakt steeds beter op elkaar ingespeeld.
Zeker! Je leert ook van de uitwisseling en het contact met de andere deelnemers in de training. Je kunt daar veel gebruik van maken of meer 'op eigen houtje' deelnemen. Als je wilt, kun je kennis maken met een grote groep andere enthousiaste watersporters die allemaal nieuwsgierig zijn naar het Wad.
Kan ik het Wad leren kennen zonder trainer aan boord?Een trainer aan boord is niet nodig om vertrouwd te raken met het Wad. Sterker nog: je leert veel sneller zonder trainer! Al vóór Covid19 hebben we dat gezien bij onze deelnemers. Dit zeggen de deelnemers erover: |
Al helemaal gewend"Als ik les had genomen met een instructeur aan boord, had ik zelf de stap nog moeten zetten naar alleen varen. Nu was dat geen probleem, ik was er al helemaal aan gewend. Echt veel beter eigenlijk." |
De instructeur is wel aan boord"De instructeur is wel degelijk aan boord eigenlijk, maar zonder dat je daar last van hebt. Nu krijg je het beste van twee werelden. " |
HisWa Rai - Zeiltheater |
Varen Doe je Samen |
Maandblad 'Spiegel der Zeilvaart' publiceert sinds 2005 praktijktips van ScheepsWijs. |
Maandblad Zeilen |
| Print |
© 2005 / ScheepsWijs